Kall det gjerne systemrisiko - en faktor drar alle aktørers kredittverdighet i samme negative retning. Det samme skjedde under finanskrisen for 11-12 år siden. For en produsent som har prissikret er det også enda et moment: Motpartsrisikoen øker fordi prisene faller og markedsverdien på sikringskontraktene øker.
Både sluttbrukerselskaper og produsenter som handler fastpriskontrakter eksponerer seg for to typer motpartsrisiko: 1) Betalingsrisiko - at motparten ikke betaler for levert kraft, og 2) Markedsverdirisiko – at en motpart med stor markedsverdi på sin kontrakt faller fra.
Betalingsrisikoen kan være stor, og øker med økende kraftpris. Men den er som regel ganske grei å holde oversikt på. Markedsverdirisikoen kan derimot være mye vanskeligere å forstå. I det øyeblikket du inngår en fastprishandel er jo markedsverdien null - ingen motpartseksponering for noen av partene. Deretter vil motpartseksponering utvikle seg i takt med prisbevegelsene. Et paradoks for en produsent er typisk at man først pris-sikrer for å eliminere markedsrisiko (prisnedgang) og så opplever i stedet å bli eksponert for en stor motpartsrisiko
Både sluttbruker- og produksjonsselskaper ser ut til å ha mye mer fokus på markedsrisiko enn på motpartsrisiko.
Motpartsrisikohåndtering handler om å forstå hvilken risiko man tar, å iverksette tiltak for å styre risiko, og å overvåke hvordan motpartsrisikoen utvikler seg: